Energie besparen – het waarom

Waarom is energie besparen belangrijk?

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom mensen op energie gaan besparen.

Reden nummer één om energie te besparen

Reden nummer één is dat het zorgt voor een lagere energierekening. Wanneer u minder energie gebruikt hoeft u ook minder te gaan betalen. Maandelijks zult u op uw rekening niet zo heel veel verschil zien, maar wanneer u op jaarbasis kijkt ziet u dat het toch degelijk geld oplevert. Toch kan het zo zijn dat u energie heeft bespaart maar dat de rekening hetzelfde is gebleven. Het kan dan zo zijn dat de energieprijzen zijn gestegen of dat u juist een strenge winter heeft gehad. Het is dan ook beter om niet het bedrag dat u maandelijks of jaarlijks moet betalen in de gaten te houden, maar dat u steeds noteert hoeveel energie u verbruikt heeft. U kunt dan zien of u inderdaad minder bent gaan verbruiken. U weet dan ook dat wanneer u niet was gaan besparen u nog meer had moeten betalen. U moet er wel rekening mee houden dat iemand die heel veel energie verbruikt relatief meer geld zal besparen dan iemand die al heel weinig verbruikt. Het is dan ook moeilijk om een indicatie te geven van het bedrag dat u gaat besparen.

Reden nummer twee om energie te besparen

Maar geld is natuurlijk niet de enige reden om te gaan bezuinigen op het energie verbruik. Veel mensen bezuinigen omdat ze een steentje willen bijdragen aan een beter milieu. Wanneer energie geproduceerd wordt komen er stoffen vrij die slecht voor het milieu zijn. Wanneer u dus gaat besparen op energie helpt u dus gelijk mee aan een beter milieu. Maar niet alleen de productie van energie, maar ook het verbruiken van energie is schadelijk voor het milieu. Wanneer je namelijk energie gebruikt komt er koolstofdioxide (CO2) vrij. Te veel CO2 in de lucht leidt tot het broeikaseffect. Dit houdt onder andere in dat de aarde opwarmt. Om dit zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u bezuinigt op energie of gebruik maakt van duurzame energie. Dit is schone energie. U moet dan denken aan energie dat is opgewekt door wind- en of zonne-energie.

Bij het verbruiken van energie komt niet alleen CO2 vrij, maar er komen nog veel andere schadelijke stoffen in de lucht. Dit leidt misschien niet tot het broeikaseffect, maar het zorgt wel voor de nodige luchtvervuiling.

Bovendien raken de fossiele brandstoffen, zoals gas, steenkool en olie, langzaam op. Jaarlijks wordt er steeds meer verbruikt terwijl er steeds minder fossiele brandstoffen zijn. Dit is ook de reden van de stijgende energieprijs.

Wanneer u dus wilt meewerken aan een beter milieu kunt u dus energie gaan besparen of gebruik maken van duurzame energie.

Gerelateerde berichten:

  1. Energie besparen
  2. Energiebronnen – Duurzame energie
  3. Zelf energie besparen
  4. Energieverbruik in Nederland

Comments are closed.