Energieverbruik in Nederland

Wat is het energieverbruik in Nederland?

In onderstaande grafiek van het CBS  kunt u zien dat het energieverbruik de afgelopen jaren in Nederland is gestegen. Zoals u kunt zien zorgt de industrie voor het grootste energieverbruik. De huishoudens verbruiken de laatste jaren eigenlijk continu hetzelfde. Zij werken dus niet mee aan het stijgende energieverbruik in Nederland.

Energieverbruik Nederland

Energieverbruik Nederland

De energie die huishoudens verbruiken is vooral elektriciteit en aardgas. Doordat de huizen steeds beter geïsoleerd zijn, is het aardgasgebruik de laatste jaren licht gedaald. Het elektriciteitsverbruik stijgt echter wel. Dit komt vooral doordat huishoudens steeds meer elektrische apparaten in huis krijgen.

Huishoudelijk verbruik aardgas en elektriciteit (volume indices)

Huishoudelijk verbruik aardgas en elektriciteit (volume indices)

In bovenstaande grafiek kunt u zien dat vanaf 1980 het energieverbruik per huishouden is gedaald. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste ging men steeds zuinigere apparaten kopen, omdat de energieprijzen bleven stijgen. Ook ontstonden er vanaf 1980 steeds meer eenpersoonshuishoudens. Hierdoor werd het energieverbruik per huishouden minder, maar steeg het aantal huishouden wel.

U kunt ook zien dat vooral het verbruik van aardgas sinds 1980 sterk verminderd is. Dit komt vooral door zuinigere verwarmingsketels en betere isolatievoorschriften. Nieuwe huizen kregen bijvoorbeeld dubbel glas en geïsoleerde muren. Hierdoor hoefde men minder te stoken. Het aardgasverbruik per huishouden daalde dan ook flink.

Ook heeft de spaarlamp ervoor gezorgd dat de gloeilamp steeds minder gekocht wordt. Hierdoor is ook het energieverbruik gedaald. Ook zijn de apparaten van tegenwoordig steeds zuiniger.

Helaas stijgt het energieverbruik sinds 1988 toch weer. In 1997 kwam het elektriciteitsverbruik per huishouden toch weer boven het elektriciteitsverbruik per huishouden van 1980 uit.

Wanneer u echter naar de totale consumptieve bestedingen van de huishoudens kijkt ziet u dat het energieverbruik nu echter een kleiner deel van de totale consumptieve bestedingen is dan in 1980.

Zoals u in de grafiek hieronder kunt zien wordt er steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energie. De laatste jaren is het percentage duurzame energie ten opzichte van het totale energieverbruik continu gestegen.

Vooral windenergie is vanaf 1990 sterk gestegen. Dit komt doordat er de laatste jaren erg veel windmolens geplaatst zijn.

Productie duurzame energie

Productie duurzame energie

Wat duurzame energie precies is, en waarom duurzame energie zo belangrijk is kunt u lezen op de pagina over energiebronnen

Gerelateerde berichten:

  1. Energiebronnen – Duurzame energie
  2. Energie besparen
  3. Energie besparen – het waarom
  4. Zelf energie besparen

Comments are closed.