Energie besparen

Wat is nou eigenlijk energie besparen?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen doen aan “energie besparen”. Maar wat energie besparen nou precies inhoudt en hoe je dit het beste kan doen is soms onduidelijk. De bedoeling van energie besparen is de dagelijkse activiteiten zo veranderen, zodat er jaarlijks minder energie verbruikt wordt, maar nog wel gewoon normaal geleerd worden kan. Het is dan ook niet zo dat bepaalde apparaten het huis uit moet doen, maar dat u juist op de kleine dingen let. Zelfs tijdens het koken en douchen kunt u heel simpel energie besparen. Op welke manieren u mee kan doen aan energie besparen, kunt u verderop lezen.

Wanneer u het idee heeft dat u een hoge energierekening heeft, dus wel er aan toe bent om energie besparen, dan is het verstandig om eerst naar iemand toe te gaan die met ongeveer evenveel mensen in vrijwel hetzelfde huis woont. U kunt dan namelijk de energierekening met elkaar vergelijken. Het is belangrijk dat het huis vrijwel hetzelfde is, omdat u er dan van uit kan gaan dat de huizen bijvoorbeeld op dezelfde manier gesoleerd zijn. Zo verwijdert u de factoren waar u zelf niet zo snel iets aan kunt veranderen.

Wanneer u merkt dat uw energierekening hoger is dan bijvoorbeeld die van de buren, dan kunt u eens gaan kijken wat u anders doet. U moet dan denken aan het aantal keer wat u per week wast, of u een droger heeft, of u in bad gaat of douchet, hoe hoog u uw verwarming heeft staan en bijvoorbeeld of u uw apparaten uitzet of dat u ze op stand-by laat staan. U zal dan waarschijnlijk al vrij snel ontdekken dat deze dingen inderdaad tot een hogere energierekening leiden. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat u de droger het huis uit moet doen en de was voortaan buiten moet laten drogen, maar juist wel de bedoeling dat u op een andere manier uw apparaten gaat gebruiken. U kunt dan bijvoorbeeld in plaats van drie keer per week de droger te gebruiken de was wat meer opsparen zodat u de droger nog maar twee keer gebruikt. Of u neemt avondstroom zodat u s avonds uw was goedkoper kan drogen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van het energie besparen.

Meer tips over energie besparen

Gerelateerde berichten:

  1. Energiebronnen – Duurzame energie
  2. Energie besparen – het waarom
  3. Zelf energie besparen
  4. Energieverbruik in Nederland

Comments are closed.